De website van Tandarts Poggio wordt geladen. Even geduld aub...

Maandag - Donderdag 08:00-17:00 Vrijdag 08:00-13:00033 286 17 43Schans 273931KJ, Woudenberg
Voor spoedgevallen bel met met de Tandarts Spoed Praktijk: 0900 - 8602

Beugel

Tandartspraktijk Poggio biedt u zorg & persoonlijke aandacht voor uw mond en gebit.


Staan je tanden scheef?

Een beugel kan er dan voor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan


Staan je tanden scheef, te ver naar voren of juist naar achter? Een behandeling met een beugel kan er dan voor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan. Ook als er te weinig ruimte is in je mond of de tanden en kiezen passen niet goed op elkaar, kan een beugel de oplossing zijn. Vaak is er een combinatie van verkeerde groei van de kaken en een onregelmatige stand van het gebit. Een beugelbehandeling, ookwel orthodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd door een tandarts voor orthodontie of orthodontist.

Wanneer heb je een beugel nodig?

Een beugel zet scheve tanden weer recht. Rechte tanden zien er mooi uit en zijn makkelijker schoon te houden. Een regelmatig gebit zorgt er ook voor dat je goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Mondgewoonten zoals duimen en tongpersen of het gebruik van een fopspeen veranderen de vorm van de kaak en de stand van de tanden en kiezen. Maar ook vroegtijdig verlies van een melktand of –kies door een ongeval kan de ontwikkeling en groei van de mond belemmeren.
Een beugelbehandeling is mogelijk op elke leeftijd. Steeds vaker kiezen volwassenen voor een beugel. Kinderen kunnen het beste behandeld worden als ze tussen de 10 en 15 jaar zijn. De kaakgroei kan dan nog beïnvloed worden en er wordt gebruik gemaakt van de ruimte die ontstaat bij het wisselen.

Kosten

De kosten die je maakt voor een beugelbehandeling zijn afhankelijk van het soort afwijking in de mond, welk type beugel er nodig is en je voorkeur voor materialen. Vraag de tandarts of behandelaar naar de opties, een behandelplan en kostenbegroting.
Orthodontie zit in sommige gevallen wel maar bij andere verzekeraars niet het basispakket van de zorgverzekering, ook bij voor kinderen. Om te controleren of je voor een vergoeding in aanmerking komt, adviseren wijje om zelf contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Risico’s

In het begin moet je aan een beugel wennen. Eten kan pijnlijk zijn en soms drukt de beugel tegen je kaak, tong of wang. Na 1 tot 2 weken ben je meestal gewend aan je beugel. Als de beugel wordt bijgesteld, kan je wel weer wat last krijgen.
Als je je gebit niet goed schoon houdt, kunnen er vlekjes en gaatjes ontstaan en kan je tandvlees wat terug trekken. Krijg je klachten aan je kaakgewricht? Meld dit dan bij je behandelaar.
Een orthodontische behandeling kan verkorting van de wortels (wortelresorptie) tot gevolg hebben. Het wel-niet-wel dragen van je beugel en nagelbijten of duimen tijdens de behandeling kan een oorzaak zijn. Wortelresorptie stopt als de behandeling wordt beëindigd.

All rights reserved Tandarts Poggio | Design: www.vink4vision.nl Fotografie: www.drone-pro.nl

Voor spoedgevallen bel met met de Tandarts Spoed Praktijk: 0900 - 8602