De website van Tandarts Poggio wordt geladen. Even geduld aub...

Maandag - Donderdag 08:00-17:00 Vrijdag 08:00-13:00033 286 17 43Schans 273931KJ, Woudenberg
Voor spoedgevallen bel met met de Tandarts Spoed Praktijk: 0900 - 8602

Kroon

Tandartspraktijk Poggio biedt u zorg & persoonlijke aandacht voor uw mond en gebit.


Van Porselein, zirkonium of metaal

Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet


Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit.

Wanneer heb je een kroon nodig?

Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft en er geen implantaat geplaatst hoeft te worden. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand.
Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.

Behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen). Ook wordt vastgelegd hoe je dicht bijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.

Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.

Materialen

Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen.
•Porselein of zirkonium
Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.
•Metaal en porselein
De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt.
•Metaal
Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.

All rights reserved Tandarts Poggio | Design: www.vink4vision.nl Fotografie: www.drone-pro.nl

Voor spoedgevallen bel met met de Tandarts Spoed Praktijk: 0900 - 8602